Ιστορικό Σχολείου
Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου – Αγίου Κενδέα
Το Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου πρωτολειτούργησε σαν ελληνικό σχολείο το 1977 με πρώτο διευθυντή το Θουκυδίδη Ρουσή, εννιά εκπαιδευτικούς και 163 παιδιά. Προηγουμένως λειτουργούσε σαν τούρκικο σχολείο, από της ανέγερσης του υφιστάμενου κτιρίου το 1953. Όλα τα τμήματα ήταν μονά. Μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός των παιδιών και των τμημάτων διπλασιάζεται. Παιδιά από άλλες χώρες δεν φοιτούσαν μέχρι το 1995 που φοίτησαν τα πρώτα τρία . Μέσα σε μια δεκαετία ξεπέρασαν κατά πολύ τα 150 παιδιά.
Φέτος, φοιτούν στο σχολείο μας 172 παιδιά. Τo Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου ανήκει εκκλησιαστικά στην ενορία του Αγίου Κενδέα. Λειτουργεί και σαν Προαιρετικό Ολοήμερο, γεγονός που εξυπηρετεί αρκετά από τα παιδιά του σχολείου.
Το κτίριο όμως ανεγέρθηκε το 1953 σε τουρκοκυπριακή γη και πριν το 1974 λειτουργούσε, όπως ήδη αναφέρθηκε, σαν τούρκικο σχολείο. Η αντισεισμική του αναβάθμιση έλαβε χώρα το 2003 - 2004. Προβλήματα κτιριακά υπάρχουν, λόγω και της αρχαιότητας του κτιρίου. Έγιναν και γίνονται κατά καιρούς μικροδιορθώσεις. Τελευταία χρονιά που είχε μπογιατιστεί το σχολείο μας είναι το 2014.
Το σχολείο μας διαθέτει πέραν των αιθουσών διδασκαλίας και δύο εργαστήρια: Τέχνης- Σχεδιασμού και Τεχνολογίας - Επιστήμης και Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας- Μουσικής.
Εμείς όπως κάθε σχολική μονάδα με αρκετές ιδιαιτερότητες θα εφαρμόσουμε και φέτος ένα Σχέδιο Δράσης που αγκαλιάζει κάθε τομέα της ζωής του παιδιού. Αφού η πολυπολυτισμικότητα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του σχολείου μας, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας και ιδιαίτερα της παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων γλωσσικού γραμματισμού. Θεωρώντας επίσης αναμφισβήτητα ότι ένας από τους ρόλους που έχει να επιτελέσει ένα σχολείο είναι η αγωγή της υγείας των παιδιών, σωματικής, ψυχικής και πνευματικής, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στον παράγοντα αυτό.
Μέσα από αυτό το Σχέδιο Δράσης υλοποιούνται όλα τα σχέδια που κατά καιρούς προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ( Πχ Σχέδιο Π.Ε., Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ασφάλειας και Υγείας, κλπ), όπως επίσης και όλοι οι διαχρονικοί σκοποί και στόχοι που τίθενται από το ΥΠΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αποτελεί και το όραμα όλων μας, μια και εφαρμόζοντάς το θα μπορέσουμε να επενδύσουμε και στους υπόλοιπους στόχους που προωθούμε σαν σχολική μονάδα.
Ευχόμαστε σε όλους πίστη, ελπίδα και δύναμη, για να μπορέσουμε όλοι από κοινού, σχολείο, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, γονείς/κηδεμόνες, Εκκλησία, σχολική εφορεία, τοπικές αρχές και άλλοι να συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών μας, της εκπαίδευσης και της αυριανής κοινωνίας γενικότερα.